Cicloturism in Judetul Salaj 28 Aprilie - 1 Mai (partea a treia)

Ziua a III-a: Gradina Botanica "Vasile Fati" din Jibou
A treia dimineata ne trezim intr-un tril de pasari cum n-am mai auzit de mult, se intreceau unele pe altele spre satisfactia noastra matinala. Cu un asa desteptator natural si cu soarele care aparuse deja de vreo ora pe cer, nu ne-a fost greu sa ne trezim. Ne alimentam, ne strangem corturile, ne facem bagajele si o pornim pentru a treia oara la drum. Urcam cativa metri pana in varful dealului dupa care urmeaza coborarea pana in capatul localitatii Mirsid. Ajunsi la drumul principal o luam la dreapta, urmeaza satul Popeni si cum drumul era foarte bun in cateva zeci de minute ajungem in Jibou. Mergem pana in centru, vedem indicatorul spre gradina botanica si urcam o pantuta pana in fata portii gradinii. O doamna amabila de la intrare ne deschide poarta mare ca sa intram cu toate catrafusele, le parcam intr-un colt si pornim sa exploram minunata lume a plantelor.



Exact dupa intrare incep parcelele plantate cu lalele, marea dragoste a lui Bogdan, dar din pacate unele dintre ele deja erau trecute. Oricum mai erau destule specii care sa ne incante privirile asa ca dam drumul aparatelor foto si comentariilor. Dupa ce imortalizam diferite specii de lalele, unele mai superbe ca altele mai ales ca erau proaspat stropite, intram in cladirea care gazduieste complexul de sere botanice, cu impunatoarele cupole vizibile de la intrarea in gradina. Cupola  mica numita si "Acvariu” gazduieste specii din zona ecuatoriala, iar cupola  mare numita “Palmarul”, adaposteste o bogata colectie de palmieri. Celelalte sere gazduiesc orhidee, plante australiene, ferigi, bromelii, plante mediteraniene, iar doua dintre sere incanta vizitatorii cu sute de specii de cactusi si plante suculente.









 





















Inainte de iesirea din cladire trecem si pe la complexul de acvarii, iar deasupra lui este amplasata Galeria Amazoniana. Trecem pe la terasa sa ne racorim cu un suc iar apoi o luam alene spre sectorul zoologic care adaposteste in cele doua tarcuri caprioare si mistreti, nu inainte de a strabate gradina japoneza mare. Coboram pe aleea lunga care duce la intrarea in gradina botanica si inainte sa iesim mai admiram cateva minute si plantele decorative amplasate in stanga intrarii. A fost o experienta deosebit de bogata in culori si mirosuri, pe care din pacate nu le-am putut imortaliza decat intr-o mica masura in fotografii.



 

 


 

 







Parasim incantati Jiboul, o luam spre nord pe drumul principal care duce la Baia Mare dar pe care il vom abandona dupa circa 5 kilometri pentru a trece in partea cealalta a Somesului, spre Somes Guruslau, drum mult mai putin circulat. Facem un popas pe malul raului, exact dupa pod, mancam cate ceva, gasim si un izvor, primul cu apa buuuuna, ne racorim picioarele in apa raului, iar apoi pornim mai departe. Dupa Cheud relieful incepe sa se schimbe, dealurile inalte se apropie tot mai mult de rau, dispare si drumul asfaltat fiind inlocuit cu unul din nisip si era si zona in care ne gandisem sa campam in aceasta seara. Intai oprim intr-o mica poienita vizavi de un izvor, dar dupa ce ne tragem sufletul putin, pornim sa mai exploram locurile si descoperim o portiune mare cu iarba pe malul raului, loc superb pe care il alegem fara sa stam pe ganduri pentru a ne gazdui peste noapte. Cautam un loc perfect drept (aprobat de tehnocratul Bogdan) si punem corturile, Mihai face un foc pentru o supa buna, eu caut scoici in rau si uite asa se insereaza, incep ratele sa zboare peste rau si broastele sa cante tot mai tare. Admirand stelele incepe sa ni se faca somn, asa ca incet ne retragem in corturi sa ne odihnim pentru a fi gata si de ultima etapa, intoarcerea acasa. Noaptea trece rapid, oamenii au dormit bustean, asa ca toti sunt apti sa pedaleze cei aproape 40 kilometri cat mai aveam pana acasa. Trecem prin capatul mai "colorat" al satului Chelinta, urmeaza Remeti pe Somes, Miresu Mare, iar din Lucacesti deja cunosteam drumul din tura trecuta, cand am fost in Padurea Bavna. Mai facem o scurta pauza in padurea de la Doua Veverite, aici inca lacramioarele nu erau inflorite si pornim prin aglomeratia drumului european spre Baia Mare.






 

 






A fost o tura fantastica, deocamdata cea mai frumoasa tura de cicloturism la care am luat parte pana acum, cu peisaje minunate, locuri noi, vreme deosebit de frumoasa, toate acestea contribuind la reusita turei. In fiecare zi am incercat sa avem ceva deosebit; daca in prima zi a fost ziua de geologie vizitand pestera Lii de la Cuciulat, mina si formatiunile stancoase din Gradina Zmeilor, a doua a fost ziua de istorie, cu vizitarea Rezervatiei Arheologice Porolissum, iar ziua a treia a fost una de botanica oferita de Gradina Botanica din Jibou. Tura n-a fost una prea grea, cu un total de 185 kilometri si o diferenta de altitudine de 1000 metri, doar prima zi a fost ceva mai solicitanta. Le multumesc colegilor de tura Gabi, Bogdan si Mihai, cu o mentiune, ca Gabi era la prima ei tura cu bicicleta dupa o pauza de multi ani, deci felicitari pentru curajul de a participa; acolo unde exista dorinta nimic nu-ti sta in cale si totul devine realizabil. Pentru cei care doresc sa vada traseul exact, o pot face la urmatoarea adresa web:
http://www.bikemap.net/route/1552394

2 comentarii:

Sebi spunea...

Bravo pentru tura si articolul bine realizat ;)

gabi spunea...

a fost cea mai faina tura de pana acum, destul de grea pentru mine,dar a meritat din plin,multumesc colegilor pentru zilele minunate petrecute impreuna,sper sa mai vizitam cat mai curand si alte locuri la fel de frumoase si interesante(avem din belsug),
gabi