Primele flori

Data: 25 Martie 2012
Traseul: Poiana Marului - Varful Plestioara - Trei Stejari

Inspiratia divina nu a avut nevoie sa lucreze, era prea evident ca vom lua urma florilor, ghiocelului - Galanthus nivalis L., brandusei de munte - Crocus heuffelianus, luscutei - Leucojum vernum, calugarului (maseaua ciutei) - Erythronium dens-canis si viorelei - Scilla bifolia.


Ne-am adunat sapte oameni diferiti, pentru moment foarte apropiati pentru atingerea obiectivului: Bogdan, Gabi, Florin, Laura, Marius, Mihai S, Roxi si eu, adica Sebi. Labirintul propus pe harta a fost modificat, adaptat, ajungand si pe varful Plestioara, unde banuiam prezenta florilor. Intrarea in padure am facut-o de pe Valea Usturoi, dupa al doilea izvor, cu directia Poiana Marului. Panta atacata a provocat mult asteptata crestere a temperaturii corpului.







Traseul nostru nemarcat se intersecteaza cu marcajul triunghi rosu, pe care il urmam o vreme, desprinzandu-ne de el pentru a ajunge in Poiana Marului. 



Planta ce ramane de identificat, nume de cod "leurda paroasa" preistorica.





In zona poienii au aparut primele branduse intercalate de paturi de zapada.











Dupa o scurta pauza de pozat si sporovait la o masa libera din poiana, o luam spre Saua Dia, tot pe un traseu nemarcat, astfel avand ocazia sa identificam primele luscute.











Pe un copac prabusit nu demult crestea o iasca si ea destul de proaspata, vreo 10 ani dupa numarul de inele de crestere. De fapt sunt doua si le desprind de pe copac, care probabil urmeaza sa fie si el recoltat. Tot in zona au aparut primii boboci de calugar sau maseaua ciutei - Erythronium dens-canis.





In jurul orei 14 ajungem si in Poiana Plestioara, unde constatam, unii prezenta zapezii  si altii disparitia ei din anumite zone; unde acum sunt 10 cm de zapada, au fost, nu demult, poate chiar si 2 metri.










Pe varful Plestioara au aparut si primii ghiocei. Ne desfasuram care pe unde gasim floarea si unghiul optim unei fotografii reusite.













O insecta din familia Acanthosomatidae.



Pauza de odihna o facem intr-o poiana din partea sudica a Plestioarei, dupa care ne incadram pe marcajul cruce albastra, dar fara Mihai, care se decide sa ramana pentru a poza mai departe florile, pentru el fiind o ocazie rara ;).


Traseul pe marcaj cruce albastra se prezinta cu zapada si umed in zonele nordice, deci o luam mai pe margine prin padure. Pana la urma ne desprindem complet de marcaj si ocolim Varful Feriga prin stanga luand-o spre Trei Stejari. Din nou o deviere de la traseu ne ofera sansa de a vedea patru caprioare sure. 







Inainte de a ajunge la Trei Stejari ne dam seama ca nu este suficient timp si energie pentru a ajunge toti pe Iricau, unde planuiam sa culegem leurda - Allium ursinum; vom incerca in cursul saptamanii sa ajungem la ea.


E ora 18, coboram spre cabana Magura si mai apoi pe Valea Rosie, dar nu fara peripetii, intalnind un noroi de nedescris.


3 comentarii:

Cronos spunea...

Insecta de pe Scilla Bifolia este un/o Bombilius Major :))

Mirra spunea...

Pozele cu ghioceii si brandusele sunt absolut superbe. As putea sa primesc si eu o poza cu un ghiocel? ;)

Cronos spunea...

Vrei poza pe hartie? sau in format digital ?

Toate cele bune,Mihai.